Back to Top

Medische voetzorg

Beschrijving:

Een complicatie van diabetes is micro-angiopathie. Dit houdt in dat kleine slagaderlijke bloedvaatjes van de ogen, nieren en de voeten worden aangetast door de hoge suikerspiegel. Bij de voeten ontstaan daardoor bloedcirculatie-problemen. De patiënt krijgt last van warme rode voeten en de weefsels krijgen minder zuurstof. Tevens worden afvalstoffen minder effectief afgevoerd, met als gevolg dat wondjes aan de voeten slecht genezen. Een andere complicatie is dat de zenuwen minder goed gaan functioneren door hoge bloedglucosewaarden. Het gevoel in de voeten kan daardoor verminderen of zelfs verdwijnen (diabetische neuropathie). Met andere woorden: de voeten van diabetici moeten heel goed verzorgd worden.

Bij mensen met diabetes mellitus type I en II kunnen zich problemen aan de benen en voeten voordoen. Enkele voorbeelden hiervan zij:

  • Een verminderde bloedsomloop in de benen en voeten
  • Het gevoel in de voeten kan verminderen en valt soms geheel weg (neuropathie)
  • Wondjes genezen slecht Afwijkingen aan de nagel of verkleuring van de nagel kan optreden 

Behandeling:

  • Behandeling met aangepaste instrumenten
  • Nagels en omgeving verzorgen
  • Het verwijderen van overtollig eelt
  • Het verwijderen van likdoorns (indien aanwezig) 

Algemene adviezen voor een diabetes patiënt:

Het is aan te bevelen om de voeten iedere dag te inspecteren op wondjes/drukplekken. Dit kan behulp van een spiegeltje. 

Na het douchen moeten de voeten ook tussen de tenen goed droog worden gemaakt.Het liefst deppend zodat u de weke huid niet stuk maakt. Wrijf de voeten in met crème of olie. Let op: dat u niet uitglijdt.

De nagels moeten goed verzorgd worden (recht afknippen) en eventueel eelt op de juiste manier verwijderd.

In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt is veelvuldig poederen en het nemen van voetbaden af te raden. Poederen resulteert vaak in kleine korreltjes tussen de tenen waardoor problemen kunnen ontstaan.

Voetbaden kunnen de huid te week maken.

Als iemand niet meer (zo) goed voor zijn/haar voeten kan zorgen is het aan te bevelen regelmatig naar een medisch pedicure te gaan. Deze is gespecialiseerd in o.a. diabetische voet.

Tegenwoordig wordt de diabetische voet onderverdeeld in een zorgprofiel. Dit wordt door de huisarts/ diabetes verpleegkundige of podotherapeut vastgesteld. Aan de hand van het zorgprofiel wordt er, indien het zorgprofiel 2,3 of 4 is, een behandelplan opgesteld door de podotherapeut. Ik heb als mbo4 medische pedicure een contract met de podotherapeuten en ik kan deze behandelingen uitvoeren.